Bredband och IT

Som boende och verkande i Vännäs kommun ska du ha tillgång till fast, funktionsduglig IT-kommunikation till en fast kostnad. Kommunens vision är att minst 90 % av alla kommuninvånare och lokalt verksamma företag senast år 2020 ska ha tillgång till fast, funktionsduglig IT-kommunikation.

Intresseanmälan - Bredband

Vännäs kommuns stadsnät Vannas.net vill kolla av intresset att ansluta sin fastighet med fiber. Detta görs för att kunna ta fram ett underlag för framtida bidragsansökningar. Intresseanmälningar har gått ut via post till fastighetsägare i kommunen under v24-v25 med senaste svarsdatum 26 juni.

Här kan du lämna din intresseanmälan via webbformulär

Öppna nät

Vännäs kommun bygger öppna nät. Nätägaren (tillsvidare kommunen) erbjuder kunder, det vill säga privatpersoner, offentliga organisationer och företag att ansluta sig till nätet. Nätägaren erbjuder tjänsteleverantörer att ansluta sig och leverera tjänster till sina kunder via nätet. Öppenheten innebär att nätet ska vara tillgänglig på samma villkor för alla tjänsteleverantörer.

Fördelar för dig som kund

För dig som kund innebär det en rad fördelar att vara uppkopplad emot ett öppet nät. Den främsta fördelen är att du (hushållet eller företaget) får göra ditt eget val av tjänsteleverantörer. Dessutom innebär ett öppet nät att du kommer att få tillgång till alla tjänsteleverantörers tjänsteutbud. Du blir alltså inte beroende av att en tjänsteleverantör kontinuerligt och långsiktigt lyckas utveckla nya tjänster. Bredbandsnätet via fiber, kabel-tv och internet via kabel-tv nätet är verksamhetsområden som drivs av IT-kontoret. Aktuell information om bredband i Vännäs kommun hittar du på www.vannas.net.
 
Felanmälan gör du på 0935-392 22.
 

Saknar du bredband - kontakta PTS

Post- och telestyrelsen, PTS, uppmanar de hushåll och företag som står utan tillgång till bredband med 1 megabit per sekund, Mbit/s, att höra av sig till myndigheten. Detta som ett sätt att öka chansen att dessa ska kunna få tillgång till bredband "inom de närmaste åren", i samband med att de mobila näten byggs ut, skriver PTS i ett pressmeddelande. Förteckningen över de som är utan bredband skickar sedan PTS till operatörerna.

Kontaktperson: Roger Fagerdal