Vännäs centrum. Foto: Calle Bredberg

Bo och leva i Vännäs

Lyssna

Det är enkelt och bekvämt att leva i Vännäs. Här är nära till allt: skolorna, jobben, fritidsaktiviteterna, affärerna, upplevelserna och naturen.

Moderna förskolor och skolor i framkant

Vi som arbetar inom förskola och skola i Vännäs kommun vill hälsa er hjärtligt välkomna till oss. Vi ser fram emot att tillsammans med dig och ditt barn bygga vår gemensamma framtid.
 
Vi möter ditt barn från förskolan genom hela grundskolan och erbjuder en trygg verksamhet med hög kvalité. Du som vårdnadshavare är viktig för oss och vi värnar om ett gott samarbete för att kunna erbjuda det bästa för ditt barn. Här finns ett nära samarbete mellan förskolor och skolor.
 
Våra förskolor är idylliskt placerade med närhet till skog och mark. Vi är en attraktiv verksamhet som växer och de senaste åren har vi startat tre nya förskolor. Vid friluftsområdet i Vännäs invigs ytterligare en förskola hösten 2016. Vi erbjuder även barnomsorg hos dagbarnvårdare, dessutom finns vår Öppna förskola som utgör navet i Familjecenter.
 
Vi erbjuder två F-6 skolor, Vegaskolan och Vännäsby skola och en 7-9 skola, Hammarskolan. Grundsärskola finns på Vegaskolan och Hammarskolan. Alla skolor har fina lokaler och nära tillgång till bibliotek. Biblioteket i Vännäs och delar av Vegaskolan är helt nybyggda och miljöcertifierade och klassrummen på Hammarskolan är nyrenoverade. Elever i årskurserna 4-9 erbjuds musikskola med ett brett utbud.
 
Vi har behörig och engagerad personal, vilket skapar trygghet och en god lärmiljö där inkludering och kunskap är viktiga ledord. I vårt framtida samhälle är digital kompetens en viktig pusselbit. Därför har våra förskolor och skolor modern IT-utrustning och alla elever i årskurs 6-9 har personliga digitala lärverktyg.
 
Hos oss får ditt barn utvecklas, känna trygghet och lära för framtiden.
 
Välkommen till Vännäs kommun, vi tycker kunskap är coolt.

Dynamiskt näringsliv skapar stort utbud

I Vännäs finns en bra arbetsmarknad, ett brett näringsliv med goda karriärmöjligheter och en efterfrågan på hög kompetens. En mängd företag ger möjligheter till service, tjänster och produktion av varor. Det innebär att du i Vännäs kan shoppa, laga bilen, köpa plantor och allt däremellan. Det stora utbudet gynnar alla som bor här och det lokala näringslivet ger viktiga arbetstillfällen. Företagen och den breda branschstrukturen bidrar till etableringar, utveckling och skapar en livfull och välkomnande kommun.

Vännäs har en god företagaranda och ett fördelaktigt geografiskt läge. Närheten till Umeå och en bra kollektivtrafik gör det möjligt att enkelt pendla till arbete, studier och stadens puls. Samtidigt väljer många i Umeåregionen att pendla till oss i Vännäs. Det ger både valmöjligheter och nya impulser.

Många föreningar ger aktiv fritid

Vännäs är en föreningstät kommun med inte mindre än 135 registrerade föreningar. Dessa bidrar till ett brett utbud av aktiviteter för en meningsfull fritid. Det skapar trygghet och stimulerar till livslång fysisk, mental, kulturell och social aktivitet. På Ungdoms- och fritidsavdelningen jobbar förenings- och ungdomsutvecklare tillsammans med fritidsgårdsföreståndare med att stödja kommunens föreningar och ungdomar i deras verksamheter.