Algblomning

Lyssna

Tidigare i sommar fick Vännäs kommun in en rapport på misstänkt algblomning i Pengsjö. vid inspektion av badplatsen, 1 augusti vid Pengsjögården, syntes ingen algblomning. Däremot är det bekräftad algblomning nedströms Marahällabron på sydsidan i Umeälven. Var observant i stillastående vatten och grunda vikar där vattenomsättningen är långsam.

 

Bild: Mostphotos 

Så känner du igen algblomning:

En vanlig alg är Gonyostomum semen som i folkmun kallas för "gubbslem". Den är inte farlig i sig själv, men när det blir varmt på sommaren så spricker cellerna vid beröring. När du simmar emot dem kan du få en geléaktig hinna på huden. Den kliar om du inte duschar bort den.

En blomning av Gonyostomum semen kan övergå till en massutveckling av en annan art i sjöar  — nämligen blågröna bakterier/blågröna alger (t. ex Microcystis wesenbergi - "ärgvattenblom", Planktothrix agardhi - "svävtråd" och Anabaena - "nystvattenblom").

Algblomning av den arten bildar blågröna sjok som flyter omkring på sjön och är giftig. När den blommar ska man inte bada. Det är också viktigt att hålla till exempel hundar borta från vattnet.

En del blågröna alger innehåller eller utsöndrar gift som kan ge lättare illamående, hudreaktioner, ögonirritation, svullna läppar, öronvärk, ont i halsen, "hösnuva", feber, huvudvärk och/eller mag-/tarmbesvär med illamående, kräkningar och diarré. Husdjur och vilda djur är de grupper som löper störst risk att bli drabbade i samband med algblomningar. Djur som dricker vatten med dessa alger/bakterier kan bli allvarligt sjuka och till och med dö av förgiftning.

Miljö- och hälsoskyddsavdelningens provtagningar

Miljö- och hälsoskyddsavdelningen är regelbundet ute och tar prover vid ett antal badplatser.

  • Tallbackens camping
  • Snålltjärn
  • Hjåggsjö
  • Pengsjö

Alla provresultat läggs ut på www.havochvatten.se