Skärpta allmänna råd för dig i Västerbottens län, på grund av ökande spridning av coronaviruset

Lyssna

Spridningen av covid-19 ökar i länet. Läget är allvarligt och för att bromsa smittan krävs ett förändrat beteende. Det här gäller dig som bor eller vistas i Västerbotten.

 • Undvik att umgås med andra.
  Om möjligt, träffa inte andra personer än de som du bor tillsammans med eller ett fåtal utvalda. Det innebär att du inte ska gå på eller ordna fester eller liknande sociala aktiviteter. Begränsa även dina fysiska kontakter på jobbet. Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av råden.
 • Res inte.
  Undvik resor inom och utanför Västerbotten. Om du måste resa är det viktigt att du gör det på ett säkert sätt genom att du begränsar nya kontakter så mycket som möjligt.
 • Besök inte allmänna platser.
  Vistas inte i inomhusmiljöer där människor samlas, så som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Du kan göra nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek, men tänk på att hålla avstånd.
 • Gå inte på evenemang och aktiviteter.
  Delta inte i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Det är särskilt viktigt att du undviker idrottsträningar inomhus och gemensamma omklädningsrum. Detta råd gäller inte idrottsträningar för barn och ungdomar födda 2005 eller senare.

De skärpta allmänna råden gäller främst till och med 8 december. Beroende på händelseutvecklingen kan råden komma att gälla längre. Fortsätt även att följa de allmänna råden som du hittar på vannas.se/corona

Från och med tisdag den 24 november är det i Västerbotten förbjudet att genomföra allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 8 deltagare

Undantag görs för begravningsceremonier där upp till 20 personer kan delta under förutsättning att vissa villkor för att miska risken för smittspridning följs.
Läs mer här

1177, Frågor och svar om de skärpta råden

På 1177.se kan du läsa frågor och svar om de skärpta allmänna råden.
Klicka här för att komma till Frågor och svar

Allmänna råd som rör verksamheter och arbetsplatser

Alla verksamheter i regionen eller regiondelen bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Detta kan exempelvis innebära att

 • verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt
 • öppettiderna anpassas
 • verksamheten erbjuder digitala alternativ.
   

Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Sådana åtgärder kan vara att

 • uppmana personalen att arbeta hemifrån
 • erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån
 • tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

 

Anpassningar i Vännäs kommuns verksamhet

Utifrån de nya allmänna råden ska kommunens verksamheter minimera antalet fysiska träffar från den 11 november till och med den 23 december. Detta gäller både interna och externa träffar och besök i verksamheterna. 

Utgångspunkten är att medarbetare i Vännäs kommun inte ska genomföra några tjänsteresor utanför kommunen.

Besluten kan komma att förlängas eller förändras.

Anpassningar i den externa verksamheten

OBS! Listan uppdateras efter hand.

 • Biblioteken håller öppet, men bara för in- och utlåning. Alla övriga aktiviteter pausas/ställs in.
 • Öppna förskolan nyckelpigan stänger sin verksamhet resten av terminen
 • Fritidsgården Ikaros stänger till och med 8 december
 • Medborgarhusbion stänger till och med 23 december
 • Allmänhetens åkning, badminton och ridning stängs tillsvidare
 • Bokning av lokaler och anläggningar i Vännäs kommun stängs för allmänheten
 • Idrottsanläggningarna håller öppet för föreningsledd ungdomsverksamhet för barn och ungdomar födda 2005 eller senare, samt för lag som av riksidrottsförbundet definieras som de som utövar idrott som sitt yrke/främsta sysselsättning.
 • På Returcentrum får max 10 kunder befinna sig i butiken samtidigt. Detta kan innebära att du som kund blir ombedd att vänta en stund utanför eller besöka butiken vid ett annat tillfälle. Använd gärna den handsprit som finns och håll avstånd i butiken. Besökare ska vara symtomfria. Butiken kör inte ut möbler eller hämtar möbler hos privatpersoner.
 • Bilvården servar endast bilar utvändigt till och med den 8 december.

 

Undvik att besöka anhöriga på boenden i Vännäs kommun!

Med anledning av den ökade smittspridningen av covid- 19 i Västerbotten vädjar Vård- och omsorgsförvaltningen till anhöriga att inte besöka våra boenden under de närmaste veckorna inte annat än vid särskilda omständigheter.

Det gäller äldreboendena Borgmästargården, Hjorten och Äldrecenter, korttidsboendet Slussen, gruppbostäderna Köpmangatan 15, Konstnärsgatan 11, Rådjursgatan 4 och 6 samt Torpgatan 6. Eventuella besökare uppmanas använda munskydd. Vi ser gärna att ni som anhöriga införskaffar egna munskydd men om det inte är möligt kan boendet tillhandahålla detta.

Kommunen följer sedan måndag 9 november Vårdhygien Region Västerbottens rekommendationer att symtomfri personal på äldreboenden och korttidsboende använder munskydd som en extra säkerhetsåtgärd för att minska risk för smittspridning av covid 19. Vi har också beslutat att munskydd ska användas på gruppbostäderna Konstnärsgatan 11, Köpmangatan 15, Rådjursgatan 4 och 6 samt Torpgatan 6. Anhöriga som besöker uppmanas att använda munskydd.

 

 

Vi måste göra allt vi kan för att bromsa smittspridningen i samhället och skydda de äldre och personer som löper störst risk för att bli svårt sjuka.

Ditt val gör skillnad - tillsammans bromsar vi smittan!