4 februari 2025 kl. 18.30-20.30
Västerbotten under andra världskriget
Krig, beredskap och flykt är företeelser som vi i vårt land under många år inte behövt tänka så mycket på och ännu mindre uppleva på hemmaplan. Men i och med kriget i Ukraina och det ökade säkerhetshotet har tankarna på vad ett krig skulle kunna innebära krupit närmare.
I våra arkiv finns berättelser och vittnesmål från tiden för andra världskriget som berättar om den stora mobilisering av samhället som kriget innebar. För även om vi här i Sverige inte deltog i kriget var våra grannländer och inte minst Finland i stort behov av vår hjälp.
Föredrag: När Finlands sak var vår
Anna Sténs och Karin Holmgren från Folkrörelsearkivet i Västerbotten visar exempel på och berättar om hur kriget påverkade den västerbottniska vardagen. I Sorsele, Åsele, Nordmaling och många fler orter runt om i länet förberedde man sig för att ta emot de stora flyktingströmmarna och satte sig i beredskap för om kriget skulle komma.
Film: En lottas berättelse
Petter Engman och Marianne Folkedotter från Västerbottens museum har med hjälp av foton och rörliga bilder gjort en film av en berättelse nerskriven av en sjukvårdslotta från Lycksele. I mars 1942 åkte hon till Boden för att där vara med och ta emot finska krigsbarn och göra dem redo för vidare färd till olika fosterfamiljer i landet.
Föranmälan
Tid och plats: 4 februari kl. 18.30, Vännäs bibliotek
Anmäl dig till biblioteket@vannas.se eller 0935-14180.
Välkommen!
Arrangörer: Vännäs bibliotek, Västerbottens museum och Folkrörelsearkivet i Västerbotten.