Skidsäsongen är här - detta behöver du tänka på innan du ger dig ut i spåren!

Lyssna

Runt om i Vännäs kommun finns en mängd olika motionsspår och elljusspår som leder oss rätt ut i vår fina natur. Dessa är mycket omtyckta och nyttjas av många året runt. Under vintertid används spåren flitigt av skidentusiaster och idrottande skolelever. När trycket på spåren blir stort är det extra viktigt att visa varandra hänsyn och följa de ordningsregler som gäller.

Här är en del punkter som är viktiga att känna till innan du beger dig ut på motionsrundan, långpromenaden eller skidturen:

  • Under barmarkssäsong får du springa och gå i spåren. Hundar får gärna följa med på motionsrundan så länge de är kopplade.
  • Mopeder, fyrhjulingar eller liknande hör aldrig hemma i motionsspåren. Det är inte heller tillåtet att rida i spåren.
  • Under vintertid är det viktigt att de preparerade skidspåren bara används för just skidor. Om du går i eller bredvid spåren så förstörs spåren och blir dessutom svåra att förbättra.
  • Skidåkning med draghund är tillåtet i kommunens samtliga skidspår, med undantag för tisdagar, torsdagar och i samband med olika typer av arrangemang. Åkning med draghund sker dock på skateytan och inte i de klassiska spåren.

Vilka motionsspår finns då?

Vid Vännäs fritidsområde finns ett elbelyst motionsspår på 2,4 km och Vännäs läger har ett elljusspår på 4 km uppdelat i kortare distanser. För dig som söker en tuffare utmaning är det möjligt att förlänga denna sträcka till 10 km genom ett dagspår till Kronberget.

I Vännäsby finns ett 5,5 km långt elljusspår som övergår i ett dagspår till Flakaberget. Runt Flakaberget ringlar Flakabergsspåret, en slinga på 11 km som korsar berg och dal. Flakabergsspåret når du från Vännäs bad&camping vid fritidsområdet eller via skidstadion i Vännäsby.

Även i byarna Tväråbäck och Pengsjö finns fina elljusspår att bege sig ut till, på 2,3 km respektive 2,5 km.

För mer information och detaljerade kartor över dag- och elljusspåren i Vännäs kommun, vänligen besök www.vannas.se/elljusspar.

De upplysta elljusspåren tänds automatiskt i samband med att gatubelysningen tänds, samt släcks kl. 21.30.