Just nu har vi inga pågående driftstörningar
Just nu har vi inga pågående driftstörningar

"Ingen puls utan din!"

Fundera på det. Den personliga servicen många verkar ha glömt nu när näthandeln lovsjungs. Tänk igenom det. Att skatteintäkterna ökar i takt med den lokala handeln. Att antalet arbetstillfällen blir fler. Vilket skapar mer skatteintäkter. Du kan säkert förstå det.

Det är de pengarna som betalar dina barns skolgång, omsorgen och att det planteras blommor i en park nära dig. Att de långa transporterna minskar. Känslan av att klämma och känna på en produkt. Alla möten med människor. Beslutet är ditt. Men ingen puls utan din.

”Ingen Puls utan din” är en nationell upplysningskampanj som belyser vikten av just din närvaro i stadskärnan. Över 40 städer runt om i Sverige står bakom kampanjen. Läs mer på ingenpulsutandin.se Länk till annan webbplats..

Älska din stadskärna

Ibland är det lätt att ta det för givet. En stadskärna som sjuder av liv och lust, butiker, caféer, restauranger, hotell, salonger och kultur. Bakom varje verksamhet finns alltid någon som brinner för sitt jobb, mötet med dig och som bidrar till din upplevelse. För dem betyder du allt. Dessutom. Tänk på alla positiva bieffekter det ger, som fler arbeten, ökade skatteintäkter, större trygghet och en fortsatt levande atmosfär. Det är det sällan någon som pratar om. Det finns alla skäl i världen att älska din stadskärna.

Visste du att en ny, mindre klädbutik genererar cirka 2,5 miljon kr i omsättning per år och med det 1-4 nya jobb?

Fem effekter av en levande och attraktiv stadskärna:

Utbudet av butiker, restauranger och caféer

Det är en speciell känsla att vandra runt i en stadskärna med sitt utbud av varor, tjänster och specialister. Hur ofta har du inte besökt stan enbart för att göra ett visst inköp och dessutom kommit hem med något annat? Det blir lätt så när du tillbringar tid i en välkomnande och inspirerande miljö. Ett besök består av så mycket mer. Människorna, mötena, dofterna, smakerna och ljuden.

Visste du att?
20% av alla svenska momsintäkter kommer från butiker, restauranger och andra gatuplansaktiviteter i våra stadskärnor. Det innebär att konsumtion i stadskärnan bidrar till 220 offentliga miljarder som bland annat går till vård, skola och omsorg. Detta motsvarar drygt 20 000 kronor per capita.

Källa WSP

Fler arbetstillfällen, ökade skatteintäkter

Det är som en lång kedja av reaktioner. Ju fler som väljer att handla hos de lokala aktörerna – butiker, salonger, restauranger, hotell – desto fler behöver anställas. Ju fler som erbjuds arbete, desto högre blir skatteintäkterna i kommunen. Pengar som bland annat kan användas till att öka välfärden i din stad, till exempel för bättre sjukvård, skola och äldreomsorg.

Visste du att?
Stadskärnan är en attraktiv arbetsplats. 12 procent av de sysselsatta i en kommun arbetar i stadskärnan. De som arbetar i stadskärnan representerar 12 procent av de totala inkomstskatterna. Detta motsvarar omkring 85 miljarder kronor till stat och kommuner.

Källa WSP

Visste du att?
En ny, mindre klädbutik genererar cirka 2,5 miljon kr i omsättning per år och med det 1-4 nya jobb.

Källa "Handelns betydelse för Sveriges ekonomi"

Miljö och transporter

Att handla lokalt är att handla hållbart. Och i vilken grad kan du själv påverka. Ett sätt kan vara att ta sig till stadskärnan med ett miljösmart fordon. Ett annat sätt kan vara att handla lokalproducerade varor. Samtidigt minskar du de övergripande transporterna eftersom du redan i butiken får rätt vara i rätt storlek och inte behöver skicka returer.

Visste du att?
De kommersiella gatuplansverksamheterna i stadskärnan ger ett positivt tillskott till samhällsekonomin även när hänsyn tas till kostnader för klimatpåverkande utsläpp från hushållens konsumtion. Källa WSP Visse du att 1 av 10 konsumenter genomför minst en retur per månad Källa Svensk Handels Hållbarhetsundersökning 2020/2021.

De vanligaste anledningar till att varor går i retur som handel i fysisk butik helt eliminerar:

  • Varan såg inte ut som i webbutiken eller motsvarade inte förväntningarna
  • Fel storlek (om man provar på plats)
  • Paket hämtas inte ut
  • Transportskadade varor
  • Fel vara levererades

Naturliga mötesplatser

Att träffas i stadskärnan är något naturligt. Hur ofta har du inte själv bestämt att ses på torget, en gata utanför en butik, vid en staty eller kanske på ett café?

Det är här många möts för att göra något tillsammans, samtala, se en utställning, fika, promenera i en park eller äta lunch. Stadskärnan har en självklar plats när det handlar om social samvaro och att bygga broar mellan olika kulturer.

Nya upplevelser

Exakt vad som är en upplevelse är upp till var och en. Håll med om att det finns många möjligheter till just sådana i stadskärnan. Allt från dofterna av nybakat bröd, ljudet av porlande vatten och vackra installationer till butiksskyltning, livekonsert och mötet med någon du inte sett på väldigt länge.

Det stora finns ofta i det lilla, och det allra mesta är faktiskt helt gratis.

Logotyp för kampanjen Ingen puls utan din. Logotypen föreställer ett hjärta med texten ingen puls utan din.