Artikeln publicerades 2 september 2014

Vännäs kommun i framkant när det gäller modersmålsundervisningen

Vännäs kommun i framkant när det gäller modersmålsundervisningen

Vännäs kommun har gjort en satsning inom modersmålsundervisningen där alla barn och elever som har ett annat modersmål än svenska blir informerade om rätten till modersmålundervisning. Målsättningen är att alla barn i Vännäs kommun som vill läsa sitt modersmål ska få göra det.

I inslaget hörs Linda Svedin som är samordnare för modersmålsundervisningen i Vännäs kommun. Hon berättar att även Vännäs har haft svårigheter att hitta lärare, speciellt i minoritetsspråken. Detta eftersom det kan vara svårt att få någon att komma till Vännäs endast för några få timmar i veckan.

Lösningen för flyktingspråken har varit att bland annat utöka tjänsten för modersmålslärare med studievägledning på modersmål. För modersmålslärare som bor i andra kommuner har lösningen varit att jobba varannan vecka med mer tid i taget eller att kombinera med jobb i andra kommuner. Den bästa lösningen är dock när tjänsten går att kombinera med andra uppdrag. Det kan exempelvis handla om arbete som fritidsledare två dagar i veckan eller ett vikariat inom skolan.

Hör inslaget i P4 Västerbotten här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Inslaget börjar 1 timme och 12 minuter in i programmet

Vännäs kommun logotyp