Artikeln publicerades 10 december 2020

År 2020 är det Andréas Hedberg som tilldelas Vännäs kommuns kulturstipendium

Motiveringen lyder: ”Andréas Hedberg är en erkänt skicklig konstnär som bor i Pengfors, Vännäs. Han är mest känd för sitt naturmåleri och även porträttmåleri. I hans naturmåleri fångas djurens rörelse och naturens själ. Andréas måleri lyfter fram ljusskildringar och det levande. Andréas har deltagit i ett stort antal utställningar och hans konst är förutom i Sverige representerad i Finland, Norge, England, Spanien och USA.”

Andreas

Andréas är 49 år, uppväxt i Vindeln och bosatt i Pengfors med sin fru Anna. Han målar helst i akvarell eller olja och skildrar det ljusa och det levande, det som finns nära och som är vackert eller intressant för honom personligen.

På frågan om Andréas har någon kommentar till stipendiet svarar han:

– Jag är väldigt tacksam och glad för stipendiet och tar det som en uppmuntran att fortsätta utvecklas som konstnär.

Vad betyder det för dig att leva och verka i Vännäs kommun?

– Naturen har alltid varit viktig för mig och starten på det intresset var här i älvdalen. Jag har tillbringat mycket tid här under min uppväxt, bland annat i Östra Vännfors där jag hade släkt såsom mor- och farföräldrar och där min familj fortfarande har en stuga. Jag ser det verkligen som en stor förmån att få leva nära naturen.

Vi hoppas förstås på många utställningar även framöver, men till dess att läget är mer gynnsamt för att samlas i lokaler kan vi som tur är njuta av den på nätet – exempelvis i den filmade utställningen från Kulturhuset Storbrunn i Östhammar, eller på Andréas egna hemsidor, hedberg.art och porträtt.com.

Ett stort grattis till dig, Andréas!