Artikeln publicerades 17 juni 2021

Tillväxtprogram får en ny omgång till hösten

Halvvägs in i den första omgången av Program för tillväxt kommer beskedet att det blir ytterligare en omgång till hösten, så att fler företagare får en konkret hjälp för att kunna växa.

Tobias Helgesson, Tomas Dahlin, Dennis Agestedt, Roger Vesterlund, Lage Lundström, Jonathan Lundgren och Maths Johansson.

”Det viktigaste för oss är att växa i en lagom takt som är hälsosam för både företaget och medarbetarna”, säger Lage Lundström. På bilden från vänster: Tobias Helgesson, Tomas Dahlin, Dennis Agestedt, Roger Vesterlund, Lage Lundström, Jonathan Lundgren och Maths Johansson. Foto: Emma Garzon

– Det här är den första utbildningen som faktiskt har gett mig något, säger deltagaren Peter Wedman.

NIS 6.0, Näringsliv i samverkan, är ett projekt med syftet är att stärka näringslivet i Vännäs, Bjurholm, Nordmaling, Vindeln och Robertsfors. Via delprojektet Program för tillväxt får företagare möjligheten att kunna växa med hjälp av individuella affärscoacher, experter och beprövade metoder. Den första omgången har 25 deltagare från kranskommunerna och pågår i ett år.

– Vår förhoppning är att de deltagande företagen stärks inom sina utvecklingsområden och att det i sin tur leder till nyanställningar, säger Sophie Jakobsson, projektledare för NIS 6.0.

Till hösten startar en ny omgång, och ansökan på NIS hemsida är öppen fram till den 15 augusti.

– Vi ser att det här har gett en sådan nytta till företagen, så vi kommer dra igång en omgång till.

Peter Wedman driver Orthopedium foot and body i Nordmaling som gör individuella ortopediska fotbäddar. Företaget har i dag fem anställda, och även om Peter Wedman inte vill ange ett exakt tillväxtmål så konstaterar han att han vill ha fler anställda i företaget. – Marknaden blir bara större och större. I snart 40 år har Peter Wedman jobbat inom branschen och har hunnit gå många kurser och program. Men han menar att Program för tillväxt sticker ut.

– Det är jättebra att kunna dela erfarenheter med andra, och det är ett otroligt stort värde att ha en egen handledare från Almi. Även kommunen har varit suveräna.

Det här är den första utbildningen som faktiskt har gett mig något, säger Peter Wedman.

Lage Lundström och Kent Johansson, som äger Johansson Maskin, deltar också i den första omgången av Program för tillväxt. Johansson Maskin bedriver försäljning och service av
bland annat nya och begagnade maskiner, och finns i dag i Vännäsby, Sikeå och Örnsköldsvik. Totalt har företaget cirka 30 anställda och en omsättning på 140 miljoner per år.

– Det viktigaste för oss är att växa i en lagom takt som är hälsosam för både företaget och medarbetarna, för våra medarbetare är det viktigaste vi har, säger Lage Lundström som är nöjd med programmet.

– Det roligaste är att lära känna andra företag på orten och i kranskommunerna.

Deltagarna har under projektets gång fått lyssna på föreläsningar från företagare inom vitt skilda branscher.

– Ibland tycker jag att det har varit väldigt intressant och ibland mindre intressant. Men det är en liknande röd tråd genom allt – att jobba mot mål, förklarar Lage Lundström.

Samtliga workshops har skett digitalt på grund av pandemin.

– Det hade varit hundra gånger roligare om vi hade fått träffas på riktigt, men det går ju inte att göra något åt det, menar Lundström.

Text och bild: Emma Garzon
Källa: Västerbottningen

Lage, Kent och Peter

Bild 1: Lage Lundström och Kent Johansson deltar i den första omgången avprojektet. Till hösten börjar en ny omgång. Bild 2: Deltagaren Peter Wedman är hittills nöjd med Program för tillväxt. ”Det är jättebra att kunna dela erfarenheter med andra”. (foto: privat)