Artikeln publicerades 24 november 2021

Trapphus

Vännäs Fastigheter arbetar för att förhindra våld i hemmet

Våld mot kvinnor är ett samhällsproblem där alla behöver ta sitt ansvar för att få det att upphöra. Vännäs Fastigheter har de senaste åren arbetat tillsammans med polisen och socialtjänsten för att motverka våld i hemmet.

Under 2018, 2019 och 2020 dödades 51 kvinnor av sin nuvarande eller före detta partner. En av fyra kvinnor utsätts för våld av en närstående under sin livstid. Den 25 november, Orange day och 16 dagar framåt uppmanar FN hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor. Just hemmet är en plats där kvinnor är särskilt utsatta, drygt en tredjedel av våldet mot kvinnor sker i hemmet.

Samtliga fastighetsskötare hos Vännäs Fastigheter har gått en utbildning om våld i hemmet och hur de bör agera om det hörs pågående våld från en lägenhet. Fastighetsskötarna rör sig ofta i husen och kan bidra till att förhindra våld genom att vara uppmärksamma på om något inte verkar stå rätt till.

Tillsammans med polisen har Vännäs Fastigheter även informerat om huskurage. Samtliga hyresgäster har fått ta del av information som även satts upp i trappuppgångarna. Huskurage handlar om att alla grannar ska veta hur de ska agera om de misstänker att en granne far illa. Med ökad kunskap om våld och civilkurage kan fler agera när något verkar fel.

Eva-Lotta Carlsson på Vännäs Fastigheter menar att det är viktigt att både fastighetsskötare och boende har kännedom om problemet med våld i hemmet.

– Det gäller att inte tänka att ”det där är inte min sak”. Att agera kan ha en jättestor betydelse för den som är utsatt.

Gör så här om du är orolig för att en granne far illa:

  • Ring på hos grannen.
  • Vid behov – hämta hjälp! Fler grannar kan bidra till att skapa mer trygghet.
  • Ring alltid polisen på 112 vid hotfulla och akuta situationer – du kan vara anonym.
  • Om du känner allvarlig oro för att ett barn far illa – kontakta Socialtjänsten och gör en orosanmälan.