Artikeln publicerades 25 november 2021

Logotyp för kampanjen orange the world

Vännäs lyser orange mot mäns våld

Den 25 november infaller internationella dagen mot våld mot kvinnor. En dag som världen över även är känd som Orange day. Kända byggnader lyser upp i orange och människor manifesterar på olika sätt mot det könsbaserade våldet i den internationella kampanjen Orange the world.

Orange day markerar starten på FN:s årliga kampanj ”16 dagar av aktivism mot könsbaserat våld” och valet av just orange motiveras med att det är en ljus och optimistisk färg, egenskaper som passar för att representera en värld fri från våld mot kvinnor och flickor.

I Vännäs kommer tre fastigheter att lysa i orange mellan 25 november och 10 december; Medborgarhuset, Liljaskolans huvudbyggnad och Vännäs Fastigheters kontor.

– Det känns viktigt för oss på Vännäs kommun att delta i manifestationen och visa att vi står bakom budskapet, säger kommunchef Karolina Johansson. Under den här perioden kommer vi särskilt att visa vad vi som organisation och samhälle gör för att motverka mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Exempelvis informerar vård och omsorgsförvaltningen om vilket stöd som finns att få om man är utsatt för våld.

Initiativet i Umeåregionen är ett samarbete mellan Vännäs och Umeå kommun, Länsstyrelsen Västerbotten, Region Västerbotten, Bostaden Umeå, Umeå Energi, UPAB, samt Visit Umeå.