Artikeln publicerades 15 mars 2022
Vaccinationsveckan, skydda dig själv och andra
I Sverige har vi med gemensamma krafter nått en hög vaccinationstäckning. Vaccinet är det viktigaste verktyget mot covid‑19 men fortfarande har cirka en miljon människor inte tagit sin första dos. Under vecka 11 den 14-20 mars infaller nationella vaccinationsveckan.
Skydda dig med vaccination
Att vaccinera sig är det bästa sättet att undvika allvarlig sjukdom och spridning av covid-19. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla som är 12 år och äldre vaccinerar sig mot covid-19. Folkhälsomyndigheten rekommenderar också en påfyllnadsdos för alla 18 år och äldre.
- Se lediga tider i Västerbottens län på 1177.se Länk till annan webbplats.
Informationen är sorterad per kommun. - Läs mer om hur du kan boka tid för vaccinering på webbsidan 1177.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Observera att du inte kan boka vaccinationstid på telefonnumret 1177. Du kan endast få sjukvådsrådgivning via telefon. - Gå till samlingssidan för all information om vaccinering i länet (1177.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Mer information om vaccinationen
Besök Folkhälsomyndighetens webbplats för mer information om vaccinationen.
Till folkhalsomyndigheten.se, om vaccination mot covid-19 Länk till annan webbplats.
Råd och rekommendationer som fortfarande gäller
- Alla som är över 12 år bör vaccinera sig så snart som möjligt.
- Stanna hemma och undvik kontakt med andra om du har symtom som kan vara covid-19.
- Vuxna personer som inte har vaccinerat sig bör undvika trängsel och stora folksamlingar inomhus.
- För att skydda de mest sårbara bör riskreducerande åtgärder inom hälso- och sjukvården samt äldreomsorgen finnas kvar.
Obs! Den 1 april kommer de flesta kvarvarande åtgärder tas bort eller anpassas, enligt regeringen. Rådet om att vaccinera sig och särskilda rekommendationer för hälso- och sjukvården kommer dock att ligga kvar.
Kommunens interna restriktioner
Kommunens verksamheter är fortsatt mycket påverkade av pandemin på genom personalbortfall. Vi arbetar därför fortfarande för att minska smittspridningen i samhället och skydda den samhällsservice som många förväntar sig i vardagen, till exempel genom att undvika fysiska möten. Vi bevakar även hur Umeå och kranskommunerna förhåller sig till rådande restriktioner eller avvecklingen av restriktionerna.