Artikeln publicerades 29 juni 2022

Bli inte lurad

Främmande makt kan använda falsk och vilseledande information för att försöka störa och styra det offentliga samtalet i Sverige. Målet är att påverka politiska beslut och vad människor tycker.

Myndigheten för psykologiskt försvar skyddar Sveriges öppna och demokratiska samhälle. På bliintelurad.se Länk till annan webbplats. har de samlat knep för att känna igen falsk och vilseledande information.

Triggad? Tänk efter.

Den som vill sprida falsk och vilseledande information försöker få så många som möjligt att dela informationen vidare utan att tänka efter. Ett sätt att är att skapa innehåll som väcker starka känslor och som gör det svårare att tänka kritiskt.

Innehåll som gör dig så glad, arg, förvånad, road, eller på annat sätt engagerad, att du delar utan att tänka.

Läs mer Länk till annan webbplats.

Tänk på!

Några tydliga kännetecken för falsk och vilseledande information är att den är missvisande och ofta har en dold avsikt, riktar in sig på våra sårbarheter och har som uppgift att störa och styra den öppna debatten och försvaga tilliten till vårt samhälle.