Just nu har vi inga pågående driftstörningar
Just nu har vi inga pågående driftstörningar

Artikeln publicerades 3 oktober 2022

Tjej som placerar en medalj på sin tröja

Foto: tanksakert.sakerhetskollen.se

Alla kan bidra till Sveriges cybersäkerhet. Du med.

Under oktober infaller informationssäkerhetsmånaden i hela EU. I Sverige arrangerar Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, Polisen och Stöldskyddsföreningen en kampanj för att öka vår gemensamma kunskap och medvetenhet om informations- och cybersäkerhet.

Under månaden kommer Vännäs kommun att sprida kampanjens budskap både internt och externt.

– Det är viktigt att uppmärksamma informations- och cybersäkerheten för att höja kunskapen i hur vi skyddar oss på nätet, säger Elsa Nyström, verksamhetsutvecklare inom digitalisering samt informationssäkerhetssamordnare på Vännäs kommun.

Kampanjen är en satsning som både riktar sig till privatpersoner och organisationer.

– Det är bra att bli påmind både på individnivå och som organisation. Det är många brott som sker på nätet och vi måste alla hjälpas åt att jobba med detta. Om fler börjar tänka på hur de skyddar sig på nätet privat så har både vi som individer och våra organisationer något att vinna på detta gällande den digitala säkerheten, säger Elsa.

Hur stor säkerhetsrisk är du?

Testa hur stor säkerhetsrisk du själv är, på tanksakert.sakerhetskollen.se Länk till annan webbplats.

Tänk säkert samt logotyper för MSB och polisen

Lär dig mer!

På webbsidorna tanksakert.sakerhetskollen.se Länk till annan webbplats. och på sakerhetskollen.se Länk till annan webbplats. finns massor av information där du kan lära dig mer om säkerhet på nätet, eller cybersäkerhet som det också kallas. Läs mer både om hur du skyddar dig och/eller din verksamhet.

Om nätfiske/phishing

Varje dag skickas 3,4 miljarder falska mejl, vilket gör nätfiske till ett av de vanligaste tillvägagångssätten som bedragare använder för att komma åt lösenord, bank- och kortuppgifter.

Aktuella varningar!

Håll dig uppdaterad om de senaste varningarna kring digitala brott.
Besök webbplatsen sakerhetskollen.se/aktuella-brott Länk till annan webbplats.

"Think before you klick" - EU's kampanj under informationssäkerhetsmånaden

Det är inte bara myndigheter i Sverige som kampanjar under oktober. Informationssäkerhetsmånaden är ett initiativ från EU och deras European Cybersecurity Month.