Just nu har vi inga pågående driftstörningar
Just nu har vi inga pågående driftstörningar

Artikeln publicerades 6 november 2023

Fritidsbanken

Fritidsbanken – biblioteket för en aktiv fritid

Fritidsbanken är som ett bibliotek, fast för utrustning. Det bygger på tanken om återanvändning och att främja en aktiv fritid. Där kan både barn och vuxna låna olika sorts utrustning för sport och friluftsliv.

Fritidsbanken är en ideell organisation med verksamheter över hela landet som startade upp för första gången 2013 i Deje i Forshaga kommun. Idag finns det 132 Fritidsbanker över hela Sverige. Oftast är det ortens kommun som sköter verksamheten.

Vännäs slog upp dörrarna till sin egen Fritidsbank i november 2022 och blev därmed nummer 122 i Sverige. Kommunen hade börjat kolla på möjligheter för verksamheten redan 2017 men det var ett medborgarförslag som gjorde att Kommunstyrelsen till sist tog beslut i frågan.

Hur fungerar det?

Idén med verksamheten är att det ska fungera som ett bibliotek. Du kommer dit, hittar det du vill låna och det registreras sedan genom Fritidsbankens bokningssystem. Allt är gratis och du har sedan 14 dagars lånetid, med möjlighet att få det förlängt. Några dagar innan lånetiden är slut får du en påminnelse via sms.

Fritidsbanken har ett varierat utbud för många fritidsaktiviteter. Skridskor, bandyklubbor, sovsäckar och stormkök är exempel på saker som går att låna. Utrustningen har till största del skänkts av privatpersoner, men även av företag. När gåvorna kommer in ses de över och är det något som inte är i användbart skick lagar de det så långt det är möjligt.

Sedan starten förra året har det varit en hel del aktivitet. Inte bara av Vännäsbor utan även av turister och besökare.

- Fritidsbanken fungerar på samma sätt i hela Sverige, så om du vet att det finns är det väldigt smidigt att använda på andra orter också. Har du bekanta på besök i Vännäs kan det vara smidigare att låna här i stället för att de ska ha alla grejer med sig i packningen, säger Emma Frohm.

Emma Frohm är platsansvarig samt handledare på Fritidsbanken och tillsammans med arbetsmarknadsenhetens övriga verksamheter, Returcentrum och Bilvården, stöttar och hjälper de varandra. De tar också emot arbetsträningar för att förhoppningsvis ge arbetssökanden en språngbräda ut till arbetslivet.

Fritidsbankerna i Västerbotten och Norrbotten samarbetar också med varandra genom nätverksträffar. I Vännäs arbetar de även tillsammans med skolorna, flyktingmottagningen och Fritidsgården för att nämna några.

- Jag vill att Fritidsbanken ska bli mer tillgänglig och synlig för samhället i framtiden. Om jag får drömma vill jag också att Fritidsbanken ska bli till en mötesplats för människor. Gärna genom att dela lokaler med någon annan verksamhet där vi kan komplettera, hjälpas åt- och dra nytta av varandra, berättar Emma Frohm.

Fritidsbanken har nu utökat sina öppettider eftersom det är mer aktivitet kring vintersäsongen. De har nu öppet två dagar i veckan.

Är du intresserad av att skänka utrustning till Fritidsbanken kan du lämna det på flera sätt. I det gröna kärlet utanför Fritidsbankens lokaler, på Returcentrum eller på Starrbergets återvinningscentral med hälsning till Fritidsbanken. Det går inte att skänka kläder.

Vill du veta mer?

Fritidsbankens lokaler hittar du på Norra Drottninggatan 41B, med ingång på högra gaveln.

Öppettider: Tisdag och torsdag, 13.00-16.00

Se utbud av utrustning på Fritidsbanken Vännäs (fritidsbanken.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontaktuppgifter

Vill du få kontakt med Fritidsbanken når du dem på telefon och mejl.

Telefon: 076-1311984

Skicka e-post till Fritidsbanken

Du kan även följa dem i sociala medier. Länk till dessa finns längst ner på sidan.

Logotyp hållbarhet 2023

Vännäs kommun arbetar aktivt med miljö- och hållbarhetsfrågor utifrån de tre perspektiven ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Under år 2023 kommer vi varje månad presentera en verksamhet som utmärker sig inom något speciellt område för att bidra till en bättre miljö och hållbarhet.