Just nu har vi inga pågående driftstörningar
Just nu har vi inga pågående driftstörningar

Artikeln publicerades 19 december 2023

Händer som håller i en mobil och ett bankkort

Skydda dig mot bedrägerier

Bedrägerier är ett återkommande problem som inte alltid är lätt att upptäcka innan det är försent. Här kommer några tips du kan tänka på för att skydda dig själv.

Det finns många olika typer av bedrägerier och ibland kan bedragarna vara väldigt övertygande vid första anblick. Det kan handla om allt från lägenhetsbedrägerier eller telefonförsäljare till ID-kapning och romansbedrägerier. Det viktigaste att tänka på är att vara vaksam och källkritisk. Kolla upp fakta innan du agerar.

Här är några saker du kan tänka på för att bättre skydda dig själv mot bedrägerier.

 1. Var försiktig om du blir uppringd av telefonförsäljare du inte känner till. Ingå inte avtal över telefon utan be om ett skriftligt avtal. Om du är misstänksam, avsluta samtalet.
 2. Identifiera dig inte med bank-id på någon annans begäran och lämna inte ut dina bankuppgifter till någon annan.
 3. Klicka inte på länkar från personer eller företag du inte litar på. Kontrollera att avsändaren är den de utger sig för att vara. Bedragare använder ofta e-postadresser som ska se ut att komma från riktiga personer eller företag. Det finns risk att okända länkar innehåller virus eller att obehöriga kan få tag på viktig information som bank- eller inloggningsuppgifter.
 4. Använd starka lösenord, till exempel en lösenordsfras, med många tecken och stor teckenvariation. Återanvänd inte samma lösenord till olika tjänster, särskilt inte dina viktigaste tjänster.
 5. Innan du investerar i företag, valutor eller liknande, ta reda på fakta kring erbjudandet och var källkritisk. Det är lätt att lägga upp falsk information på internet.
 6. Se till att du har ett antivirusprogram installerat och aktivera automatiska uppdateringar för både operativsystem och programvaror.
 7. Var försiktig med att lämna ut ditt kortnummer till företag och vid internetköp. Särskilt om du inte handlat av dem tidigare.
 8. Betala inte i förskott om du handlar av privatpersoner.
 9. Om du ska hyra en lägenhet i andrahand, kolla upp att personen står som lägenhetsinnehavare och har tillåtelse att hyra ut lägenheten av fastighetsägaren. Betala aldrig i förskott innan du fått se lägenheten och har skrivit på ett hyreskontrakt.
 10. Skydda dig mot oseriösa hantverkare genom att teckna ett skriftligt avtal över vad hantverkaren ska göra och vad det ska kosta. Kontrollera att företaget verkligen finns på Bolagsverket eller Skatteverket.
 11. Var uppmärksam när någon försöker stressa dig att tacka ja till ett erbjudande eller att du behöver lämna ut viktig information som lösenord eller personuppgifter. Detta är ett vanligt knep som bedragare använder sig av.

Om du blivit utsatt för ett bedrägeri där någon kommit över dina bank- eller kortuppgifter, bank-ID eller liknande, ta kontakt med din bank direkt. Se även till att spärra ditt bank-ID eller kort och upprätta en polisanmälan.

På polisens hemsida kan du läsa mer om olika typer av bedrägerier. Där har de fler tips på hur du kan skydda dig och hur du kan få hjälp om du har blivit utsatt.

Flera av Sveriges största banker har startat ett initiativ som kallas för Svårlurad. Där kan du också läsa mer om hur du kan skydda dig själv och andra mot bedrägerier. Länk hittar du längst ner på sidan.