Artikeln publicerades 8 maj 2024

Person med rullstol som är på väg in i en bil

Sommarstängt hos handläggningen för färdtjänst- och riksfärdtjänstansökningar, 2024

Från och med 8 juli till och med 4 augusti kommer det inte att ske någon handläggning av ansökningar om färdtjänst eller riksfärdtjänst. Handläggningstiden kan därför bli längre än normalt under sommarperioden.

Skicka in din ansökan innan 21 juni

Vi på färdtjänshandläggningen ska göra så gott vi kan för att det ska löpa på så smidigt som möjligt. Vänta därför inte med att skicka in din ansökan. Sista ansökningsdag, före stängning är fredag 21 juni.

Telefonkontakt under stängningsperioden

8 juli-4 augusti kommer telefontiden hos handläggaren att hållas stängd. Under den perioden går det istället att ringa kommunens växel på tel: 0935-140 00 för att lämna meddelande. Du kan även ringa till Vård- och Omsorgskontorets administratör i receptionen, tel: 0935-143 11.

Kom ihåg att avboka förbokade resor

Om du har förbokade färdtjänstresor resor till daglig verksamhet, dagverksamhet, arbete eller studier - kom ihåg att avboka dina resor inför eventuell sommarledighet. Ta kontakt med entreprenörens beställningscentral som tar emot bokningsändringar.

Ska du resa till en annan kommun i sommar?

Om du ska resa till en annan kommun och inte klarar resan själv med stöd av transportföretagens assistans kan du ansöka om riksfärdtjänst. Riksfärdtjänst till annan kommun sker vanligtvis med buss, tåg eller flyg tillsammans med ledsagare. Det är i undantagsfall som personbil eller fordon med rullstolsplats beviljas.

Ansök om riksfärdtjänst senast 14 juni

Ansökan om riksfärdtjänst behöver ske skriftligt och i god tid, normalt minst 3 veckor innan önskad avresa. Blankett för ansökan samt mer information hittar du på vår webbplats vannas.se/riksfardtjanst.

Observera att det inte sker någon handläggning under semesterstängningen. Därför behöver en ansökan om riksfärdtjänst inkomma senast 14 juni för att garantera att handläggning och beslut hinner fattas. Vänta inte med att skicka in din ansökan, även om resan ska ske efter sommarstängningen!

Färdtjänstresa inom en annan kommun

Om du själv ordnar resa till en annan kommun men behöver resa med färdtjänst inom besökskommunen kan du efter prövning kvittera ut RIAK-kuponger (resa i annan kommun).

RIAK innebär att om du är beviljad färdtjänst i Vännäs kommun kan du även få resa med färdtjänst i den kommun du tillfälligt besöker. Om du önskar RIAK-resor, kontakta handläggare för prövning/ansökan. Du har möjlighet att kvittera ut maximalt 40 enkelresor per år. Särskild egenavgift gäller för dessa resor. Sista ansökningsdag 21/6.

Vid frågor

Du som har frågor, kontakta handläggare färdtjänst och riksfärdtjänst:

Lisa Magnusson
Telefontid måndag – torsdag kl. 8:45-9:30
Telefonnummer: 0935-145 77

Med önskan om en fin sommar!