Just nu har vi inga pågående driftstörningar
Just nu har vi inga pågående driftstörningar

Artikeln publicerades 3 september 2024

Malin Karlsson visar hur man använder en lie

Förändrad skötsel av ängsytor

Vännäs kommun arbetar 2023 och 2024 med att främja den biologiska mångfalden på olika sätt, bland annat genom att ta hand om de egna gräs- och grönytorna på andra sätt än tidigare.

Förra året inventerades kommunens egna grönytor för att se om några av dem var lämpliga för förändrad skötsel. Det resulterade i 10 ytor som har fått en förändrad skötsel under 2024. Ytorna är markerade med skyltar med texten ”Här klipper vi inte gräset för att gynna blommor och bin”.

Annika Nordenstam som är projektledare för kommunens lokala naturvårdsprojekt (LONA) för biologisk mångfald tillsammans med biolog Malin Karlsson höll i ängskvällen på Gothnellska halvön. Bland annat pratade de om ängsmark och hur kommunen har förändrat sin skötsel av de provytor som inventerats dels med ängsskötsel, dels senarelagd slaghackning.

Den största av kommunens provytor som fått förändrad skötsel är en gammal åker på Gothnellska halvön. Under 2024 har ytan restaurerats till ängsmark genom att bland annat slå och samla in den växtlighet som fanns på åkern med den slåtterbalk med strängläggare som köpts in i projektet.

– Ängsväxter gynnas av näringsfattiga förhållanden och får därför inte gödslas med varken konstgjord gödsel eller gamla växtrester. När gräset har slagits är det därför viktigt att samla ihop det för att inte det gamla höet ska brytas ner och bli gödning för andra konkurrensstarka växter som gillar näringsrik jord. Hundkex och tuvtåtel är exempel på sådana, berättar Malin Karlsson.

I arbetet har många olika roller varit inblandade och samarbetat för att få fram en hållbar och genomförbar skötsel av ytorna. Förutom projektledare och biolog har även samhällsplanerare, infrastrukturchef och personal från gatu- och parkavdelningen varit delaktiga i planeringen.

– Under hösten kommer vi arbeta med att ta fram en skötselplan för kommunens grönytor. Vi utgår ifrån de provytor vi haft i år och ser hur det fungerat. Det ger oss bättre erfarenhet av vad som kommer fungera framåt i tiden och hur vi ska kunna arbeta vidare på lång sikt, säger Annika Nordenstam.

Förutom kommunen har Malin Karlsson även hjälpt andra fastighetsägare med rådgivning kring var det passar att göra om grönytor till ängsmark. Både genom workshopar förra året och genom rådgivning till fastighetsförvaltare i år. En av fastighetsförvaltarna som har fått rådgivning och sparat egna ängsytor är Ulrik Nilsson på Svenska kyrkan i Vännäs.

Intresset växer även bland privatpersoner för att hjälpa de vilda pollinerarna. Idag går det att köpa fröpåsar med ängsväxter på affären, men det går även att samla in fröer själv. Exempelvis genom att ta en finmaskig håv och svepa den genom fält med fröande vilda ängsblommor som blåklockor och prästkragar. Detta för att gynna den lokala ängsfloran och de vilda pollinerare som hör den till.

Statliga bidrag till lokala naturvårdsprojekt (LONA) är medfinansiär för genomförandet av detta projekt.

Logotyper för LONA och Vännäs hållbarhetsnyheter

Vännäs kommun arbetar aktivt med miljö- och hållbarhetsfrågor utifrån de tre perspektiven ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Under 2024 kommer vi varje månad presentera en verksamhet som utmärker sig inom något speciellt område för att bidra till en bättre miljö och hållbarhet.