- Startsida
- Omsorg och hjälp
- Folkhälsoarbete
Folkhälsa
Hälsan i befolkningen ska vara både god och jämlik. Det innebär att alla ska ha samma möjligheter till en god hälsa. Folkhälsoarbete syftar till att främja hälsan och förebygga sjukdomar både i riskgrupper och hela befolkningen.
Folkhälsa är ett samlingsbegrepp för hela befolkningens hälsotillstånd. Det handlar alltså om både hälsa och ohälsa. Begreppet gäller både nivån, exempelvis medellivslängden i befolkningen, och fördelningen av hälsa, exempelvis medellivslängden i olika grupper i befolkningen. En god folkhälsa innebär att hälsan är så god och så jämlikt fördelad som möjligt bland olika grupper i samhället.
Vännäs kommuns folkhälsopolitiska program
Vännäs kommun strävar efter att vara en attraktiv kommun där medborgarna ges de förutsättningar som krävs för att leva ett hållbart och hälsosamt liv. Med anledning av det har Vännäs kommun antagit ett folkhälsopolitiskt program med syfte att uppnå visionen av en god, jämlik och jämställd hälsa i Vännäs – genom hela livet.
De viktigaste styrmedlen för det folkhälsopolitiska arbetet i Sverige är det nationella folkhälsopolitiska ramverket med de åtta målområdena, samt Agenda 2030. Vännäs kommun har utöver det antagit en avsiktsförklaring för en god, jämlik och jämställd hälsa i hela Västerbotten.
Det folkhälsopolitiska programmet utgår således ifrån det nationella folkhälsopolitiska målet att skapa samhälleliga förutsättningar för en god och jämlik hälsa i hela befolkningen och sluta de påverkbara hälsoklyftorna inom en generation. Det nationella folkhälsomålet är indelat i 8 målområden och ger vägledning i vilka insatsområden som är viktiga:
- Det tidiga livets villkor
- Kunskaper, kompetenser och utbildning
- Arbete, arbetsförhållanden och arbetsmiljö
- Inkomster och försörjningsmöjligheter
- Boende och närmiljö
- Levnadsvanor
- Kontroll, inflytande och delaktighet
- En jämlik och hälsofrämjande hälso- och sjukvård
Vidare går det folkhälsopolitiska programmet i linje med de globala målen i Agenda 2030. Med mål som god hälsa och välbefinnande, minskad ojämlikhet, hållbara städer och samhällen, god utbildning för alla, och ökad jämställdhet är Agenda 2030 nära sammankopplat med det systematiska folkhälsoarbetet. Ett välfungerande folkhälsoarbete skapar förutsättningar för flera av agendans mål och delmål.
Kommunerna i Västerbotten, Region Västerbotten och Länsstyrelsen Västerbotten har tillsammans utformat en gemensam avsiktsförklaring för arbetet för en god, jämlik och jämställd hälsa. Syftet med avsiktsförklaringen är att ge ett konkret stöd för Västerbottens folkhälsoaktörer att skapa en långsiktig och kunskapsbaserad samverkan. Avsiktsförklaringen lyfter fram tre prioriterade områden; en jämlik och jämställd hälsa, god psykisk hälsa och hälsosamma levnadsvanor. Kommunens folkhälsopolitiska program samspelar med den antagna avsiktsförklaringen.
Det folkhälsopolitiska programmet är giltigt till år 2030 och ska vara vägledande för samtliga nämnders folkhälsoarbete.
Klicka här för att läsa kommunens folkhälsopolitiska program. Word, 19 MB, öppnas i nytt fönster.
Folkhälsorådet
I Vännäs kommun finns ett råd som arbetar med frågor som rör folkhälsan - Folkhälsorådet. Folkhälsorådet är ett samverkansforum för frågor som rör folkhälsa med uppdrag att möjliggöra god och jämlik hälsa för medborgarna i Vännäs kommun.
I folkhälsorådet möts representanter för de kommunala nämnderna, de kommunala förvaltningarna och regionen för att diskutera, initiera, utveckla och planera för insatser inom folkhälsoområdet. Övriga för Vännäs kommun viktiga folkhälsoaktörer inbjuds till rådet utifrån aktuella frågeställningar.
Klicka här för att läsa mer om Folkhälsorådet. Öppnas i nytt fönster.