Offentlig konst

Här hittar du några av de skulptörer som ställt ut offentliga verk i Vännäs kommun.

David Wretling

David Wretling (1901-1986), keramiker och skulptör, föddes i Umeå 1901. Efter studier under Carl Milles på konstakademien i Stockholm, och kompletterade studier i Rom och Paris återvänder han till Sverige. Han öppnar egen ateljé i Stockholm, där han arbetar med allt från keramik, terrakotta och gips, till trä, sten, marmor och brons. Hans skulpturala objekt återfinns i många kyrkor runt om i landet bland annat i Vännäs och Umeå. Ett antal av hans skulpturer står även i Umedalens skulpturpark.

Digital frukost

Ungdom (brons)

Verk från 1936-40
Placering: Oscars torg, Vännäs
Foto: Vännäs kommun

Knutte Wester

Knutte Wester, född 1977, arbetar och bor i Umeå. Han är utbildad på Konsthögskolan i Umeå och har deltagit i flera grupp- och separatutställningar bl. a i Moskva, Johannesburg och Stockholm. Knutte Wester jobbar med skulptur, video och måleri, och hans verk ger röst åt människor som annars inte kan göra sig hörda i samhällsdebatten; flyktingbarn, asylsökande, barnhemsbarn. Uttrycket är tydligt och okomplicerat med starka dokumentära inslag.

Malak och Alamin

2009 flyr Malak och Alamin tillsammans med sina föräldrar från Bagdad till det lilla samhället Vännäs. Några månader senare urartar ett gräl mellan några ungdomar i samhället och de börjar kasta sten. Familjen vaknar av att deras fönster krossas, och de börjar ännu en gång att planera en flykt, men nu ifrån detta lilla samhälle som visat sådant hat. Familjen bor kvar i Vännäs och händelserna ledde till en manifestation mot främlingsfientlighet där konstverken och särskilt Malak är en viktig symbol. Det kunde slutat med ännu en flykt, men gjorde inte det.

Malak
Skulpturen utanför medborgarhuset i Vännäs är en avgjutning av den femåriga flickan Malak. Den har tillsammans med ett videoverk, en text och ett krossat fönster även presenterats som en installation kallad ”Den tunna isen bär oss inte”.

Tanken med titeln är att betraktaren ska få en vi-känsla om hur det känns att befinna sig på tunn is, enligt Knutte Wester.

Alamin
I entrén till äldreboendet i Vännäsby möts besökaren av Malaks bror Alamin som lämnat sitt avtryck. För liksom flyktingen kan den äldre som tvingas bo på äldreboendet fråga sig vad som blir kvar, vilka spår den lämnar efter sig när livet börjar närma sig slutet.

Digital frukost

Den tunna isen bär oss inte (brons)

Verk från 2009
Placering: Medborgarhuset i Vännäs
Foto: Alexandra Ellis

Alamin

Verk från 2009
Placering: Vännäsby äldreboende
Foto: Alexandra Ellis

Björn Fjellström

Björn Fjellström föddes 1947 i Skellefteå, men är verksam i Umeå sedan 1974. Han har studerat skulptur vid konstfackskolan i Pforzheim, samt stenbildhuggeri vid konstakademien i Stuttgart. Björn Fjellström arbetar på klassiskt vis med att hugga fram sina skulpturer ur stora block av sten, oftast finsk granit. Ett enda block kan väga upp mot 10 ton. Stenens block känsla och inneboende tyngd balanserar han mot lättare och stiliserade organiska former. Han har gjort ett flertal offentliga verk, bl.a. "Åtstramning", Rådhustorget i Umeå och "Organisk figur på lutande plan" i Vännäs.

Digital frukost

Organisk figur på lutande plan (Granit)

Verk från 1990, huggen 1977
Placering: Vegaskolan Vännäs
Foto: www.bjornfjellstrom.se

Kent Karlsson

Kent Karlsson föddes 1945 i Göteborg och är svensk målare och skulptör. Han har studerat vid Göteborg och Stockholms universitet, men även varit professor vid Konsthögskolan Valand och gästprofessor vid Tokaiuniversitetet i Japan. I Kents konst möter vi ofta vardagsföremål som sammanställs på ett överraskande sätt eller lyft ur sina naturliga sammanhang. Efter Konstvägen Sju Älvar, ute på en myr, står hans kyrka ”Hägring”. Men den här kyrkan är inte som andra kyrkor, här har arkitekturen förvandlats till skarpslipad skulptur och kyrkan har blivit en hägring klädd i sprucket glas.

Digital frukost

Hägring (sprucket glas)

Verk från 1999
Placering: Konstvägen Sju Älvar. Mellan Vännäs och Bjurholm
Fotograf: Göran Furstedt

Ulf Rollof

Ulf Rollof, född 1961 i Karlskrona, är en svensk bildkonstnär och skulptör. Han utbildade sig vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och finns representerad på en mängd olika museer världen över. Rollof arbetar i en mängd olika material och tekniker, och i sitt konstnärskap strävar han efter att utforska gränserna mellan natur och kultur. Vid den östra infarten till Vännäs står en soffa som skiljer sig från de flesta andra soffor då den är murad i tegel och dessutom uppvärmningsbar. Soffan kan också i materialval och gediget hantverk erinra om det tegelbruk som nu skattar åt förgängelsen en bit bort på andra sidan vägen.

Digital frukost

Eldsoffa (murat tegel)

Verk från 1997
Placering: Konstvägen Sju Älvar. Vid den östra infarten till Vännäs
Fotograf: Göran Furstedt