Vännäsdräkten

Initiativet till en sockendräkt för Vännäs socken togs på 1950-talet av kvinnor inom Hushållsnämnden.

Sockendräkten - hur blev den till?

Hushållsnämndens ordförande, fru Anna Salomonsson i Vännäsby, lade fram förslaget till en sockendräkt på en husmodersdag i Stärkesmark tillsammans med hemkonsulenten Karin Dahlgren. Efter detta tog man kontakt med länets dräktråd och Evert Larsson vid Västerbottens läns museumm, Hilda Andersson vid Hemslöjden och den nyanställda textilkonstnärinnan Clara (Nordfors) Salander lade fram ett förslag till dräkt.

Kjoltyget diskuterades fram och tillbaka. Valet stod mellan en brun kjol (man hade en gammal kjol från Hörnefors) eller en svart kjol. Till slut enades man om en svart-grårandig (man hade även en ca 40 år gammal kjol med denna randning).

Halsduken blev godkänd i två varianter. En gul med bruna ränder och en svart med blå ränder som ska symbolisera Umeälven och Vindelälven.

Till överdel valde man ett tyg i samma färg som till Västerbottensdräkten.

Vännäsdräkten

Broschen

Evert Larsson komponerade en brosch som föreställde ett brospann och under det ett hjärta. Brospannet ingår även i sockenvapnet ritat av konstnären C.M. Lindqvist.

Intresset för dräkten ökade då Vännäsbygdens Hembygdsföreningen bildades och man invigde hembygdsgården på Hemberget 1961. Många kvinnor i byarna Brån, Vännäsby, Vännfors, Pengsjö osv äger idag dräkten.

Källa: Länsmuseets tidskrift ”Västerbotten” nr 1/83, uppgiftslämnare: Anna Salomonsson