- Startsida
- Barn och utbildning
- Gymnasium, bidrag och stipendium
- Bidrag för studier och resor
Bidrag för studier och resor
Det finns flera olika bidrag för studier på gymnasiet, bland annat studiebidrag. Studiebidrag, extra tillägg och inackorderingstillägg är de vanligaste bidragen.
Samlingsnamnet för dem är studiehjälp. Du kan få studiehjälp när du studerar på gymnasieskola, komvux eller folkhögskola till och med vårterminen det år du fyller 20 år. Du måste även läsa på heltid. Det finns även lärlingsersättning samt Rg-bidrag för hörselskadade eller rörelsehindrade på riksgymnasium.
Studiebidrag
Studiebidrag får alla som har fyllt 16 år och går på gymnasiet. Studiebidraget fungerar som en förlängning av barnbidraget. Du får det när du har fyllt 16 år och studerar på heltid på gymnasiet. Som längst kan du få studiebidraget till och med första halvåret det år du fyller 20. Efter det kan du ansöka om studiemedel.
Du behöver inte ansöka om studiebidraget om du ska studera i Sverige och är svensk medborgare. Du får ditt beslut när skolan rapporterat in att du studerar på heltid. Om du är utländsk medborgare måste du ansöka om studiebidraget varje läsår.
De övriga bidragen som finns, förutom studiebidrag, behöver alla ansöka om varje läsår.
Läs mer på csn.se om bidrag för gymnasiestudier Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Bidrag för resor och inackorderingstillägg
Du som är under 20 år och studerar kan ansöka om busskort, reseersättning eller inackorderingstillägg. Det kan beviljas till och med vårterminen det år du fyller 20 år. Om du läser på en kommunal gymnasieskola, till exempel Liljaskolan i Vännäs, kan du vanligtvis ansöka om bidrag för boende och resor hos din hemkommun.
OBS
Observera att du inte kan ansöka om både resetillägg och inackorderingstillägg. Du som byter från pendling till inackordering under terminen är skyldig att återlämna din terminsbiljett alternativt resterande ersättning.